Piękne i zadbane włosy to atrybut kobiecości i wyznacznik zdrowia organizmu. Problem pojawia się, gdy włosy zaczynają nadmiernie wypadać. Co robić w takiej sytuacji? Sprawdź, co jeść i jakie suplementy stosować, aby poprawić kondycję włosów i zahamować ich wypadanie.

Wypadanie włosów to naturalny proces związany z cyklem życiowym włosa. Każdego dnia człowiek traci średnio 100 włosów i taka ilość nie powinna niepokoić. Jednak w sytuacji, kiedy liczba ta zaczyna wzrastać, powinno się jak najszybciej ustalić przyczynę problemu. Bez wyeliminowania czynnika powodującego wypadanie włosów, stosowanie najlepszych kosmetyków oraz suplementów diety, może nie przynieść oczekiwanego efektu.

Przyczyny wypadania włosów

Istnieje wiele czynników powodujących wypadanie włosów. Do najczęstszych należy niewłaściwa pielęgnacja, na którą składa się m.in. stosowanie źle dobranych kosmetyków i zbyt mocne wiązanie włosów (np. w koński ogon), powodujące napięcie skóry głowy i uszkodzenie mieszków włosowych.

Częste używanie gumek i różnego rodzaju spinek również może powodować łamanie i wyrywanie włosów. Podobnie jest w przypadku nieprawidłowego rozczesywania np. kiedy próbujemy robić to na siłę oraz narażania włosów na działanie wysokiej temperatury, podczas ich suszenia, prostowania lub kręcenia.

Do innych przyczyn wypadania włosów zalicza się:

  • anemię,
  • przewlekły stres,
  • choroby skóry głowy (np. grzybica, łojotokowe zapalenie skóry),
  • łysienie androgenowe,
  • łysienie plackowate,
  • zaburzenia hormonalne (np. choroby tarczycy, spadek poziomu estrogenów po menopauzie, wypadanie włosów po porodzie),
  • przyjmowanie niektórych leków,
  • niewłaściwa dieta prowadząca do niedoborów składników odżywczych.

W rzeczywistości przyczyn wypadania włosów jest znacznie więcej. Jeśli nie udaje się samodzielnie znaleźć przyczyny problemu, warto skontaktować się z lekarzem lub trychologiem.

Dieta na wypadanie i porost włosów

Włosy zbudowane są z białka (80%), wody, pigmentów, minerałów oraz lipidów. Wszystkie składniki potrzebne do ich tworzenia dostarczamy do organizmu wraz z dietą. Jeżeli nie spożywamy odpowiedniej ilości substancji odżywczych dochodzi do niedoborów pokarmowych, co objawia się m.in. łamliwością włosów i ich wypadaniem. Dlatego odpowiednia dieta odgrywa istotne znaczenie dla kondycji i wyglądu włosów.

Co jeść, by wzmocnić włosy?

Spożywając różnorodne produkty bogate w składniki odżywcze, jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych substancji wpływających na kondycję włosów. Gdzie ich szukać?

Aminokwasy siarkowe

Aminokwasy biorą udział w syntezie keratyny i pobudzają wzrost włosów, korzystnie wpływając na mieszki włosowe i skórę głowy. Ponadto zwiększają elastyczność włosów, zapobiegając łamliwości i wypadaniu.

Dobrym źródłem aminokwasów w diecie jest mięso, tłuste ryby morskie, jaja, nabiał, orzechy i nasiona słonecznika.


Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)

Do grupy NNKT zalicza się kwasy omega-3 i omega-6, które korzystnie wpływają na kondycję błon śluzowych i skóry, w tym skóry głowy. Zapobiegają wypadaniu włosów oraz nadają im blasku i zdrowego wyglądu. Są szczególnie polecane osobom z łysieniem typu androgenowego i plackowatego.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się m.in. w olejach roślinnych (np. oliwie z oliwek, oleju lnianym), rybach morskich, siemieniu lnianym, orzechach, nasionach dyni i pestkach słonecznika.


Cynk

Pierwiastek biorący udział w produkcji keratyny i wpływający na metabolizm aminokwasów, które są podstawowym budulcem włosów. Niedobór cynku przyczynia się do osłabienia kondycji włosów i ich wypadania.

Źródłami cynku jest mięso, podroby, kasza gryczana, pełnoziarniste produkty zbożowe, jajka, produkty mleczne, migdały, pestki dyni i nasiona słonecznika.

Witaminy na włosy

Witaminy korzystnie wpływają na włosy m.in. na poprawę funkcjonowania cebulek włosowych oraz ich odżywienie. Dzięki temu włosy rosną mocniejsze i są bardziej elastyczne, co chroni je przed łamaniem i wypadaniem.

Do witamin niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i kondycji włosa, należą:

  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina D,
  • witamina E.

Cennym źródłem witamin A, C D i E są podroby zwierzęce, tłuste ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona, orzechy, jajka, oleje roślinne, mleko i jego przetwory oraz różnorodne warzywa i owoce.

Ważne!
Witamina D jest niezbędna do prawidłowej pracy całego organizmu. Jej niedobory objawiają się m.in. zwiększoną zachorowalnością na różnego rodzaju infekcje, bólami kostno-mięśniowymi, chorobami przyzębia i wypadaniem włosów. Stosowanie witaminy D to podstawa suplementacji przez cały rok, szczególnie w okresie od września do kwietnia.

Witaminy z grupy B

Wśród witamin, które mają największy wpływ na kondycję włosów, wymienia się witaminy z grupy B. Jest to różnorodna grupa związków, w skład której wchodzi m.in. witamina B2 (ryboflawina), witamina B3 (niacyna, PP), witamina B5 (kwas pantotenowy), witamina B7, witamina B8 (biotyna, H), witamina B9 (kwas foliowy) i witamina B12 .

Witaminy z grupy B wspomagają produkcję keratyny, wykazują korzystny wpływ na regenerację skóry i błon śluzowych oraz chronią przed działaniem czynników zewnętrznych. Znajdują się m.in. w drożdżach, wątróbce, wołowinie, wieprzowinie, drobiu, jajkach, grzybach, nasionach roślin strączkowych oraz produktach mlecznych.

Suplementy na włosy

W aptece dostępnych jest wiele suplementów, które zawierają witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego wzrostu włosów. Dodatkowo takie preparaty korzystnie wpływają na kondycję włosów i skóry głowy, dzięki czemu włosy stają się mocniejsze i zdrowsze.

Jednak warto wiedzieć, że odrastanie i odbudowa włosów to proces długotrwały. Aby zauważyć pierwsze efekty suplementacji potrzeba minimum jednego miesiąca regularnego stosowania produktu na zdrowe włosy. Optymalny czas suplementacji to 2-3 miesiące.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze suplementu na włosy?

Różnorodność suplementów na włosy sprawia, że ciężko wybrać jeden właściwy. Na jakie składniki zwrócić uwagę podczas wyboru preparatu na włosy? Przede wszystkim warto szukać produktów zawierających:

  • aminokwasy siarkowe (L-cysteina, L-metionina),
  • biotynę,
  • cynk,
  • krzemionkę (np. ze skrzypu lub bambusa),
  • witaminy z grupy B,
  • wyciąg z pokrzywy.

Jednak nie liczy się tylko skład, ale również jakość produktu, którą można ocenić biorąc pod uwagę dwa parametry, takie jak standaryzacja i DER (​​Drug Extract Ratio). Standaryzacja to proces, który określa zawartość związku czynnego. Jest to również gwarancja, że dany składnik rzeczywiście występuje w ilości podanej przez producenta.

DER informuje z jakiej ilości surowca otrzymano wyciąg roślinny (np. 100 mg wyciągu otrzymano z 1000 mg surowca). W tym przypadku sprawdza się zasada, że im większy DER, tym wyciąg jest mocniejszy.

Informacje o standaryzacji i DER, należy szukać na opakowaniu suplementu.

Podsumowanie

Wypadanie włosów ma wiele przyczyn. Jednak najpowszechniejszą z nich jest niewłaściwa pielęgnacja i nieodpowiednia dieta, która powoduje niedobór witamin i minerałów istotnych dla zdrowia i kondycji włosów. Zmieniając sposób żywienia i wybierając różnorodne produkty, można pozbyć się niedoborów, wzmocnić włosy i poprawić ich wygląd. Dodatkiem do zdrowej diety jest suplementacja. Jednak żaden suplement nie zastąpi składników odżywczych dostarczanych wraz z pożywieniem.

Bibliografia:

  1. Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Dermatol Ther (Heidelb). 2019;9(1):51-70
  2. Emily L. Guo, Rajani Katta, Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use, Dermatology Practical & Conceptual 2017; 7(1):1. DOI: http://dx.doi.org/10.5826/dpc.0701a01
  3. Finner AM. Nutrition and hair: deficiencies and supplements. Dermatol Clin. 2013;31(1):167-172
  4. Małgorzata Szklarczyk, Anna Goździalska, Jerzy Jaśkiewicz: Choroby oraz pielęgnacja skóry głowy i włosów, Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego
  5. Ramos, P. M., & Miot, H. A. (2015). Female Pattern Hair Loss: a clinical and pathophysiological review. Anais brasileiros de dermatologia, 90(4), 529–543.
  6. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu pod red. Jana Gawęckiego 2012.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *